Суперкниги

Всяка книга е Суперкнига до доказване на противното

Мордекай – съвременно денди с дяволита усмивка под мустак

mordekai_hrmКакъв би бил съвременният прочит на „Портретът на Дориан Грей” по мордекайски? Художникът Базил липсва, лорд Хенри е умножен, а Дориан е вече позастарял. Хедонизмът пък е основно в бутилката уиски… Бутилките. Картина, разбира се, има, разбира се, скрита е и е катастрофална, а борбата за нея напомня на ретро сериала „Ало, ало”.
Героите в „Мордекай” са съвременни, вече леко възрастни дендита, техните главорези и в краен случай – жени. Суетата, лицемерието и нечистите сделки вървят ръка за ръка, крепейки под мишница „Джони Уокър”. А няма нищо по-естествено от тях в този роман – всеки е суетен и лицемерен и не очаква от останалите нищо по-малко.

„Истината трябваше да му се сервира на внимателно премерени порции, така че да предизвика добър апетит за по-нататъшни лъжи.”

Книгата определено е свежа с тънката си ирония и саркастичните коментари, които я пронизват от край до край. Неведнъж дори успя да ме разсмее със свежата си шеговитост и гениалните си прозрения, като например:

„В крайна сметка се качих на един автобус; контрольорът беше с тюрбан и ме намрази в мига, в който ме видя. Забелязах как се опитва да ме запомни колкото може по-добре, за да продължи да ме мрази и след като сляза.”

Или:

„В „Кафе Роял” беше пълно с хора, които се преструваха, че често ходят там.”

Дори:

„О. Ами, да, сигурно съм защитавал червената идея в кръжока по дебати в училище един или два пъти. Но в последната година на гимназията всички ни прихвана или религията, или комунизмът – заедно с акнето, нали се сещате? Изчезват от само себе си, след като започнете да правите секс.”

20150304_1800511Хуморът, понякога черен, често е с британски маниер, нерядко опониращ на американските порядки. Не знам съществува ли по принцип такова чудо като антонимна тавтология, но такъв похват тук определено има – редовно се повтарят цели изрази, но значението им е опозиционно, като най-често предизвиква смях. Препратките и интертекстуалността в книгата са много – от културни до исторически. Романът хваща различни регистри и ги сменя с лекота – от изискания стил се стига до просташкия цинизъм.
Самият Чарли Мордекай няма нищо общо с положителен герой, но именно това му помага да печели симпатиите. Той е изтъкан от пороците си, егоистичен, разглезен – типичен денди. Воден от алчността да има още, той се впуска в опасно приключение, в което основните оръжия са интригата и лъжата. Не съм гледала филма „Мордекай”, но не съм учудена, че ролята му изпълнява именно Джони Деп – героят Мордекай е същински Джак Спароу като заряд и коментари. На външен вид обаче книжният Мордекай би разочаровал по-голямата част от дамите, защото става ясно, че е доста по-стар и с по-лошо телосложение от екранната си версия. Което е още един плюс за режисьорите.

„Графинята вече си беше съставила мнението, че съм отрепка; реших, че няма да ми навреди, ако разбере, че освен това съм и пияница.”

Настроението на книгата има своето развитие, което може най-точно да се определи по чичостояновски: „от играчка — ей ти плачка.” В началото започва съвсем безгрижно, гледащо леко отвисоко, но после попада в тресавището и колкото повече мърда, толкова по-надълбоко затъва. Към края самоиронията е много повече от иронията, а тонът е значително по-сериозен. Смях отново има, но с горчив привкус. Това развитие добавя дълбочина в иначе доста лековатата книга и събужда интерес към следващите части.
„Мордекай” е интелектуална комедия със сноби, осмиваща… снобите. Това е едно много свежо и разтоварващо четиво. Комедия е и на ситуациите, и на нравите. Идеална е за почивка и за разтоварване. Още повече, ако си представяте Чарли Мордекай като Джони Деп 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: