Суперкниги

Всяка книга е Суперкнига до доказване на противното

Баба праща поздрави и се извинява

9789542818960Аз съм ценител на качествената литература. По смисъла, който Елса влага в това – харесвам комикси, Хари Потър и истории за супергерои (и суперзлодеи). Не съм писала ревю от месеци. С коя книга е по-подходящо да се завърна, ако не с тази? 🙂
Елса има щура баба (в добрия смисъл), която я надминава в пакостите и лудориите. Аз имам щура баба (разбира се, в добрия смисъл!), която използва компютър, интернет и Фейсбук по-добре от много от връстниците ми и е способна да експлойтне сериозни сайтове и да извлече от тях информация, която нито е предназначена да бъде намирана, нито някой друг би се сетил да търси.
Умът на Елса работи с асоции спрямо нещата, които е чела. Затова често й се налага много да обяснява какво е имала предвид, казвайки нещо. Аз още се отучвам от този навик…

Накратко – имам много причини този роман да ми влезе дълбоко под кожата 🙂 Сигурна съм, че не съм само аз – тъй като книгата гъмжи от препратки към масовата култура, със сигурност ще се хареса на любителите на т.нар. easter eggs и те ще ги намират без проблем. Това я прави изключително лесна за четене от хората от 30-годишна възраст надолу, като няма долен праг. Смятам, че тази книга е подходяща и за деца, въпреки пиперливия на моменти хумор. Включително книгата е и доста поучителна. За хората над тази възраст романът също ще бъде интересен, несъмнено. Но ако не са любители на тази “качествена литература“, няма да успеят да извлекат максимума от удоволствието, което “Баба праща поздрави и се извинява” предоставя. За тях препоръчвам първо да прочетат “Човек на име Уве” (първата книга на автора) като по-универсална. А ако вече са го направили – да не се колебаят за Бабата – стилът на Бакман продължава да бъде единствен по рода си, а историите му не са за изпускане.

selfiecamera_2016-03-16-19-09-15-300Отначало започвайки Бабата откривах много прилики с Уве като похвати и герои – възрастен особняк, сладко детенце, което може да говори всичко и изумява с невинността, с която изрича истини; домашен любимец, бременна жена, колеблив мъжки персонаж… Но зачитайки нататък разбрах, че приликата е само привидна. “Баба праща поздрави и се извинява” е написана в изключително лек и лесен за четене стил, а предлага неподозирани дълбочини като съдържание. Един от най-интересните елементи от книгата е вторият слой – този в приказния свят, който съгражда бабата в историите, които разказва на Елса. Този свят е огледален на реалния, истинските събития и хора се отразяват в него, а той ги показва по-видими и изострени отвсякога. Този слой на приказките на мен лично много ми напомняше от Света на диска на Тери Пратчет – свят със своя логика, който те кара да му се усмихваш, като го четеш, но в същото време ъгълчетата трепват леко надолу заради истините за реалния живот, които разкрива. Но Бабата не е Баба Вихронрав, не е Леля Ог; тя е себе си и нейната стихия не може да бъде сравнена с нищо друго.

Галерията от герои е много по-богата, отколкото при Уве. Развитието на всеки един от тях също. До края на романа всеки от тях изживява своя катарзис, всеки сякаш минава през своята психологическа терапия и накрая бива освободен от потиснатите си проблеми.

Книгата започва с много въпросителни, тя директно вкарва читателя “във филма“, с което питанките нарастват, докато накрая намират своите отговори. Целият роман е оформен като едно приключение с мисии, които бабата поставя на внучка си Елса с помощта на писмата, които й поставя на тайни места. Тази хитра манипулация от страна на бабата кара затворената Елса да се справи със страховете си, да придобие самоувереност и да се почувства като герой с мисия (бабата открива начин да говори на езика на внучка си).

В романа са засегнати много сериозни теми като загубата на любим човек, отхвърлеността от останалите, тормоза в училище, изневярата, добротата и лошотията като част от същността на човека или като неговия начин за справяне със света и собствените проблеми… Изобщо в книгата има много дълбочина, поднесена в неподражаемия саркастично-забавен стил на Бакман.

Препоръчвам тази книга на всички любители на “качествената литература“, на саркастичния начин на писане, на почитателите на героите особняци, на казването на сериозни неща по несериозен начин и на всички, които имат щури баби. Моята има рожден ден точно след 9 дни и това е моят начин да й кажа, че я обичам 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: