Суперкниги

Всяка книга е Суперкнига до доказване на противното

Наръчник за булки – органайзер за всяка сватба

Ще запомня лятото на 2016-та с тази книга. Защото, независимо какво четях, „Наръчник за булки. My wedding day” винаги ми беше под ръка. Независимо дали си почивам вкъщи, пътувам към работа, проверявам неща за сватбата в нета или обикаляме България за поредната среща с фотограф, актьор, водещ или приключенстваме в търсене на най-вкусното малиново вино, тази книга ни правеше компания. Препоръката на „Наръчник за булки“ е времето, отделено за организацията на една сватба, да е не по-малко от 5 месеца и по стечение на обстоятелствата нашата сватба беше организирана почти за толкова – около 4 месеца и малко. Много спомени си изградихме с тази книга, много неща изживяхме заедно, защото тя беше най-верният ми спътник – тя, както и блогът на Ники Митев, който стоеше постоянно отворен в браузъра на телефона ми, но за него ще разкажа по-късно.

8

 

„Наръчник за булки“ не е типична книга. Тя е персонален органайзер за вашата сватба, който дава възможност всичко необходимо да бъде записано на едно място. Ако въпросът ви е доколко има смисъл от такава книга – определено има! Организирането на една сватба далеч не е лесно занимание, особено ако не си имал участие в организацията на сватба до сега, а не искаш да се възползваш от услугите на агенция. Ако искаш да направиш всичко сам, ако искаш да избягаш от клишето и да направиш сватбата си по-разчупена и интересна, във всеки случай трябва да знаеш една основа, която вече да надградиш по свой вкус. А няма как да я знаеш, ако не си се сблъсквал с нея до сега – със задължителните компоненти на една сватба (дата, ресторант, DJ, колони, украса, венчавка, ритуална зала/ изнесен ритуал…), традициите – повече и по-малко задължителни (взимане на булката, ритане на менче, разчупване на питката, първи танц…), облекла (булчинска рокля, воал, букет, чантичка, костюм, аксесоари…), стил и тема на сватбата…

2

Истината е, че представата за една сватба е доста различна от реалността. Обикновено след предложението бъдещите младоженци са толкова влюбени, щастливи и носещи се на розови облаци към идеята за своята мечтана сватба, че започвайки да се занимават с организацията й изведнъж се сблъскват с много въпроси и неясноти, за които изобщо не се предполагали и на които не знаят отговора. „Наръчник за булки“ дава насоки за всичко това в стегнат и синтезиран вид. Книгата е разделена на две части – информационна и такава за попълване. Объркващо и алогично за мен, първа е частта за попълване, а след това е информационната, затова се чете обратно.

 

И двете части са разделени на теми – дават полезни бележки за най-различни детайли, като се започне от избирането на цвят и тема на сватбата, обясняване на различни знайни и незнайни ритуали, които можете да изберете дали да включите в сватбата си, класическия им вариант и модерните интерпретации, и се стигне до избирането на подходящи рокля, воал и форма на букет според вашето тяло и избиране на брачните халки според символиката на материала и детайлите по тях. Освен информация, пряко свързана с организирането на сватбата, книгата дава и интересни идеи за моминското парти в зависимост от това с какъв фокус искате да бъде то. Четейки информационната част, научих много детайли по организацията, за които не се бях замисляла, а са от огромно значение за това как ще протече самото празненство и какво ще е настроението на гостите. Неща, които зависят изцяло от организаторите, които в случая бяхме ние – младоженците. Например, книгата дава идеи за игри с  гостите, „шоу“ игри с младоженците, разпределяне на времето в сватбения ден и т.н. Научих също така и много интересни ритуали и традиции, за които не бях чувала преди – като например надписването на имената на неомъжените приятелки на подметката на обувката на булката – които са се изтрили на края на вечерта, те ще бъдат следващите булки.

1

 

Най-ценното в тази книга остава частта за попълване. Както споменах в началото, книгата препоръчва организацията да стане в рамките на 5 месеца, така е оформена и дава конкретните задачи и организационни етапи за всеки един от тези месеци. Това е от изключителна важност, защото при първоначалния сблъсък с всички малки детайли, съставящи сватбата, понякога е много трудно да се определят приоритетните, както и изобщо на кое кога му е времето. „Наръчник за булки“ перфектно организира времето на подготовката за сватбата и съответстващите действия към всеки от етапите, като започва с най-грубата и основна организация в началото на петия месец и след като се стигне до един месец до сватбата, започва да отброява времето по седмици, а накрая и по дни. Този подход е чудесен и намалява стреса на bridezilla (bride + Gozilla – термин за много изнервена бъдеща булка), като е съгласуван с нейните предсватбени настроения и емоции чудесно, ден по ден, като дори в последните дни преди сватбата съветва бъдещата булка да разпусне с приятелки/ шаферки или да отиде на SPA с кумата си.

Особено полезни са дяловете, отговарящи за наетите лица или фирми – има раздел, например, за ресторанта с описани точните въпроси, които трябва да зададете и оставено поле да попълните отговорите – вместимост на брой гости, цена на куверт и какво включва, продължителност на мероприятието, цена на overtime (всеки следващ час), предлагат ли възможност за украса на помещението и т.н. По същия начин има и списък с въпроси, които да зададете към фотограф и видеооператор, водещ и/или DJ и т.н. Има и място за допълнителни бележки, както и контактна и адресна форма, която също влиза в употреба. Предлагайки списък на необходимите въпроси, книгата изключително много улеснява организацията, защото със сигурност ще ви предложи въпрос, за който няма да сте се сетили, а в последствие ще се окаже, че отговорът му е много важен за вас и е добре да сте знаели предварително. Чудесно е и това, че ако попълвате старателно всичко в книгата, то всичко ще ви е на едно място и когато ви осени въпрос, за чийто отговор не можете да се сетите, просто ще отгърнете на правилното място, вместо да се чудите на кое хвърчащо листче или бележка в телефона сте го били записали.

Като заключение, „Наръчник за булки“ е верен помощник в организирането на мечтаната сватба. Информационната част на книгата е доста сбита и поне на мен ми беше недостатъчна откъм извор на идеи и разчупени предложения. Все пак ми хареса, че за някои от ритуалите предлага по няколко възможности за изпълнение – традиционен, модерен и вариант по средата. За мен наистина ценното в тази книга е именно частта на попълване. Разделена месец по месец, тя показва какво е необходимо да уредите, уговорите и пресметнете финансово за всеки от периодите, дава ви и правилните и важните въпроси, които да зададете към техническия персонал и предоставя място, където да си ги попълните и имате накуп.

6

 

А най-симпатичното е, че накрая книгата ви остава като един предсватбен албум, които сте попълвали в продължение на месеци, превръщайки я в мил спомен от организацията на Вашия Ден 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: